VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het doel van een VCA-opleiding is het veilig werken bevorderen en het aantal ongevallen verminderen. In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over de eisen, verplichtingen en geldigheid van het VCA-certificaat.

Wat is VCA?

VCA is een opleiding gericht op algemene veiligheidseisen voor personen die werken in risicovolle omgevingen Met een VCA-certificaat toon je aan dat je voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Hoe lang is een VCA-certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is tien jaar geldig. Dit geldt zowel voor basis VCA (B-VCA) als voor VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Het is belangrijk om de vervaldatum van je certificaat in de gaten te houden en tijdig een herhalingscursus met examen te volgen om je certificaat te verlengen. Zonder geldig certificaat loop je het risico niet aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Is VCA verplicht?

Een VCA-certificaat is niet wettelijk verplicht, maar wordt vaak door opdrachtgevers geëist als voorwaarde voor het uitvoeren van werkzaamheden. Vooral in risicovolle sectoren zoals de bouw en industriële onderhoudswerkzaamheden is een VCA-certificaat vaak noodzakelijk. Voor ZZP’ers en leidinggevenden is VOL-VCA vaak verplicht gesteld door opdrachtgevers.

Hoewel het dus niet wettelijk verplicht is, kan werken zonder VCA-certificaat risico’s met zich meebrengen. Het werken zonder VCA-certificaat kan niet alleen je eigen veiligheid en die van je collega’s in gevaar brengen, maar je loopt ook het risico dat je opdrachten misloopt. Het is dus belangrijk om te investeren in een VCA-certificaat om zowel je veiligheid als je professionele mogelijkheden te garanderen.

Wat zijn de eisen van VCA?

Om een VCA-certificaat te behalen, moet je aan verschillende eisen voldoen. Allereerst moet je het VCA-examen succesvol afronden. Dit examen toetst je kennis over veiligheidsregels en procedures die van toepassing zijn op de werkplek. Daarnaast moet je bekend zijn met de diverse risico’s tijdens je werkzaamheden en de preventieve maatregelen die je kunt nemen om deze risico’s te verminderen.

Het is ook belangrijk dat je weet hoe je moet handelen in noodsituaties. Dit betekent dat je moet weten wat je moet doen bij een incident. Voor leidinggevenden zijn er extra eisen. Zij moeten namelijk meer kennis en vaardigheden hebben op het gebied van veiligheidsmanagement. Dit houdt in dat ze niet alleen hun eigen veiligheid moeten kunnen waarborgen, maar ook die van hun team.

Leer veilig en efficiënt werken via The Knowlegde

Bij The Knowledge bieden we uitgebreide VCA-trainingen aan die je helpen om veilig en efficiënt te werken. Tijdens onze opleiding gegeven door ervaren docenten die experts zijn in hun vakgebied, krijg je op diverse manieren de VCA lesstof aangeboden om goed voorbereid het examen te kunnen maken. Of je nu een basis VCA of VCA VOL nodig hebt, wij zorgen ervoor dat je alle kennis gaat bezitten die je nodig hebt.

Waarom een cursus volgen bij The Knowledge?

  • Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten

  • Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen

  • Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid

  • Opleidingslocaties door heel Nederland

  • Flexibele opleidingsvormen

Frans Wijnenga