Bedrijfsongevallen zijn onvoorspelbaar en kunnen ernstige gevolgen hebben. Bedrijfshulpverlening (BHV) is daarom een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. In deze blog lees je wat je moet doen bij een bedrijfsongeval en wat de taken van een BHV’er zijn. Ook geven we je een duidelijk overzicht van alles wat je moet weten over BHV. Ontdek hoe je effectief kunt handelen en kunt zorgen voor een veilige werkplek!
Taken van een BHV’er bij een bedrijfsongeval
Een BHV’er is getraind om te reageren op verschillende noodsituaties. Hun taken variëren van het verlenen van eerste hulp tot het coördineren van een evacuatie. Hieronder vallen:
- Eerste hulp: BHV’ers zijn het eerste aanspreekpunt bij verwondingen of medische noodgevallen. Ze voeren reanimatie uit indien nodig en bieden ondersteuning totdat professionele hulp arriveert.
- Evacuatie: BHV’ers leiden de ontruiming van het gebouw. Ze zorgen ervoor dat iedereen het gebouw veilig en op tijd verlaat en verzamelen op een aangewezen veilige plek.
- Brandbestrijding: BHV’ers blussen beginnende branden.
- Communicatie: BHV’ers onderhouden contact met professionele hulpdiensten en coördineren de hulpverlening.
Wat te doen bij een bedrijfsongeval?
Als er een ongeluk gebeurt op het werk, is het belangrijk om snel en goed te handelen. Volg de volgende stappen:
Stap 1: alarmeer intern de BHV-organisatie.
Stap 2: verken de omgeving. Wat is er aan de hand? Welke hulpverlening is nodig?
Stap 3: zet de werkzaamheden in gang. Start bijvoorbeeld met het blussen van een kleine brand of start met de reanimatie.
Stap 4: als de situatie gekalmeerd is, start je met het nabespreken. Bespreek het incident na met de andere hulpverleners en documenteer de details van het ongeval.
Stap 5: zorg voor nazorg. Een calamiteit kan een grote impact hebben op de bedrijfshulpverleners. Geef hun de ruimte en aandacht om het voorval te verwerken.
Bedrijfshulpverlening, verplicht of niet?
Bedrijfshulpverlening is in Nederland verplicht voor alle bedrijven met werknemers. Volgens de Arbowet moet elk bedrijf één of meer werknemers hebben die opgeleid zijn als BHV’er om in noodsituaties hulp te kunnen verlenen. De exacte vereisten voor het aantal BHV’ers hangen af van de grootte van het bedrijf en de specifieke risico’s in de werkomgeving.
BHV opfriscursus
Het is ook belangrijk dat BHV’ers hun kennis en vaardigheden up-to-date houden. Hoewel de wet niet specifiek aangeeft hoe vaak je een herhalingstraining moet volgen, is het een goed idee om jaarlijks een opfriscursus BHV te doen. Dit zorgt ervoor dat BHV’ers altijd klaar zijn om effectief te reageren bij bedrijfsongevallen en dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en technieken in noodhulpverlening.
Tips voor BHV’ers
Voor een veilige werkplek is meer nodig dan alleen een BHV’er. Hier zijn een paar tips:
- Regelmatig trainen: volg ieder jaar een opfriscursus en train regelmatig met het hele team.
- Ken je materialen: weet waar alle veiligheidsmiddelen liggen. Zorg dat de nooduitgangen altijd toegankelijk zijn, houd blusmiddelen en EHBO-middelen up-to-date.
- Wees een voorbeeld: laat zien hoe je veilig werkt, zodat anderen van je kunnen leren.
BHV cursus door The Knowlegde
Bedrijfsongevallen kunnen flink wat impact hebben, niet alleen op de betrokkenen, maar op het hele bedrijf. Met snelle actie en goed getrainde BHV’ers houd je de schade beperkt. Daarom is het slim om te kiezen voor de Bedrijfshulpverlening cursus van The Knowledge. We zorgen ervoor dat jouw mensen precies weten wat ze moeten doen als het erop aankomt. Onze cursus is niet alleen praktisch, maar ook direct toepasbaar. Daarnaast zijn onze trainers échte experts in hun vak. Ze leren jouw team alles over hoe je het beste kunt handelen bij bedrijfsongevallen. Zo maak je je werkplek een stuk veiliger en verklein je de kans op ongelukken.
Waarom een cursus volgen bij The Knowledge?
-
Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten
-
Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen
-
Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid
-
Opleidingslocaties door heel Nederland
-
Flexibele opleidingsvormen