Wat is een vorkheftruck?

Een vorkheftruck is een door middel van een elektromotor of een verbrandingsmotor aangedreven transportmiddel, hoofdzakelijk voor het vervoer van goederen die op een pallet staan. Deze pallet wordt intern verplaatst in een magazijn of op een bedrijfsterrein door middel van deze vorkheftruck. Voor het gebruik in het magazijn zijn vorkheftrucks met elektrische aandrijving het beste geschikt. Voor laden en lossen zijn er grotere vorkheftrucks, tot 18 ton, die 10 ton kunnen tillen. Vorkheftrucks hebben drie, vier of zes wielen: twee of vier niet-sturende wielen aan de voorzijde en één of meer sturende wielen aan de achterzijde.

Vorkheftruck of heftruck

Een vorkheftruck wordt in de volksmond vaak een heftruck en soms ook een vorklift genoemd. Zowel heftruck als vorklift zijn correcte woorden in onze Nederlandse taal.

Let echter wel op de spelling, want ‘heftruk’ is niet correct, maar wel een veel gemaakte spelfout.

Vorken of lepels?
Kenmerkend voor een vorkheftruck is de vork, in de volksmond ook wel ‘lepels’ genoemd. Dit zijn de twee uitstekende platte, metalen stangen aan de voorzijde, die onder een pallet kunnen worden gereden, waarna ze met een hefmechanisme kunnen worden opgetild, zodat de pallet loskomt van de grond. De officiële benaming is dus ‘vorken’, maar het woord ‘lepels’ is ook correct.

Meer van dit soort kennisartikelen ontvangen?

Laat je mailadres achter en ontvang ze steeds als eerste!
[mc4wp_form id=”1398″]

Jochen