Heeft jouw organisatie per 2017 een of meer werknemers in dienst die het wettelijk minimumloon of net iets meer verdienen? Dan krijg je voor deze werknemer het lage-inkomensvoordeel. Dit voordeel is een nieuwe maatregel uit het wetsvoorstel Tegemoetkomingen loondomein.
In het wetsvoorstel tegemoetkomingen loondomein staat dat werkgevers per 1 januari 2017 onder voorwaarden recht krijgen op het zogenoemde lage-inkomensvoordeel (LIV) als ze werknemers in dienst hebben die tussen de 100% en 120% van het wettelijk minimumloon verdienen. Dit voordeel kan oplopen tot € 2.000 per werknemer per jaar. De hoogte is afhankelijk van het gemiddelde uurloon van de werknemer.

Gemiddeld uurloon bepaalt maximale korting

Werkgevers komen in aanmerking voor het LIV als een werknemer gemiddeld tussen de 100% en de 120% van het wettelijk minimumloon per uur verdient. Binnen deze groep is een splitsing gemaakt: voor werknemers die tussen de 100% en 110% van het minimumloon verdienen, krijgt de werkgever maximaal € 2.000 per werknemer per jaar. Voor werknemers die tussen de 110% en de 120% van het minimumloon verdienen, krijgt de werkgever maximaal € 1.000 per werknemer per jaar.

Aan het LIV zijn twee aanvullende voorwaarden verbonden:
• De werknemer moet minimaal 1.248 verloonde uren hebben in het jaar waarin de werkgever het LIV wil ontvangen.
• De werknemer mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben.

Ben je benieuwd wat dit voor jouw organisatie betekent? Voor vragen kun je ons altijd bellen: 013-571 3822.

Meer kennisartikelen?

Laat hier je e-mailadres achter en ontvang ze als eerste!

Jochen