Werken met een hoogwerker kan riskant zijn, maar met de juiste kennis en vaardigheden werk je veilig en efficiënt. Of je nu een beginnende gebruiker bent of iemand met jarenlange ervaring, dit artikel biedt waardevolle tips die je helpen om op de juiste manier om te gaan met hoogwerkers. Leer over het kiezen van de juiste machine, het belang van voorbereiding en het naleven van veiligheidsrichtlijnen, zodat jij veilig aan de slag kunt. Ontdek onze 10 tips over het veilig werken met hoogwerkers!

De basis van veilig werken met een hoogwerker

Tip 1: kies de juiste hoogwerker

Bij het werken op hoogte is het belangrijk dat je het juiste type hoogwerker kiest voor het werk. Verschillende hoogwerkers zijn ontworpen voor diverse taken en omstandigheden. Bestudeer de specificaties en beperkingen van elke machine om de juiste keuze te maken voor het werk.

Tip 2: gebruik beschermende uitrusting

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn onmisbaar als je werkt op hoogte. Draag dus altijd een helm, veiligheidsharnas en andere noodzakelijke uitrusting om jezelf te beschermen tegen valpartijen en andere risico’s.

Voorbereiding is cruciaal bij werken met een hoogwerker

Tip 3: inspecteer de machine

Voordat je begint, moet je de hoogwerker inspecteren om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert. Controleer alle mechanische en elektrische onderdelen en zorg ervoor dat de machine correct is onderhouden en gekeurd.

Tip 4: ken je werkplek

Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de werkplek. Let op mogelijke gevaren zoals elektrische draden, onstabiele ondergronden, putten in de ondergrond en andere risico’s die je veiligheid kunnen beïnvloeden. Hef het platform alleen wanneer de hoogwerker op een stabiele ondergrond staat.

Tip 5: maak een plan

Planning is essentieel voor een veilige werkdag. Maak een duidelijk plan van wat er gedaan moet worden, welke route de hoogwerker zal volgen en welke mogelijke risico’s er zijn.

Tip 6: wees alert op weersomstandigheden

Het weer kan ook invloed hebben op de veiligheid. Werk niet met hoogwerkers bij harde wind of onweer. Houd rekening met de weersvoorspellingen en pas je planning erop aan.

Tijdens het werken met een hoogwerker

Tip 7: bedien de hoogwerker correct

Een hoogwerker op de juiste manier bedienen is belangrijk voor veiligheid. Dit betekent dat je goed getraind moet zijn in het gebruik van het specifieke type hoogwerker. Lees en begrijp de gebruikershandleiding voordat je de machine bedient. Houd je voeten altijd op de vloer van het platform. Ga vooral niet op het hekwerk van het werkplatform staan of zitten.

Tip 8: let op je omgeving

Blijf alert op wat er om je heen gebeurt. Houd veilige afstand van obstakels, zoals gebouwen en elektrische draden. Let ook op bewegende voertuigen en personen op de werkplek.

Tip 9: gebruik afzettingen

Maak gebruik van afzettingen en accessoires die zijn ontworpen om de veiligheid bij het gebruik van hoogwerkers te verhogen. Deze kunnen variëren van veiligheidsharnassen tot werkplatformen en nog veel meer. Op deze manier ben je ook direct zeker dat je nergens tegenaan botst.

Tip 10: volg de veiligheidsrichtlijnen

Strikte naleving van veiligheidsrichtlijnen en -procedures is verplicht. Volg alle aanbevelingen en instructies van de fabrikant van de hoogwerker om ongelukken en letsel te voorkomen. Houd je altijd aan de aangegeven laadlimiet, zo voorkom je het gevaar dat de hoogwerker gaat kantelen.

Training en certificering voor veilig werken met hoogwerker

Training is cruciaal voor iedereen die met hoogwerkers werkt. Kies voor cursussen die zijn erkend door relevante veiligheidsorganisaties. Deze zorgen voor de nodige vaardigheden en kennis, zodat je veilig aan de slag kunt met de hoogwerker. Ook je certificeringen moeten actueel zijn. Blijf up-to-date door regelmatige bijscholing en certificeringscursussen te volgen. Deze zorgen ervoor dat je op de hoogte bent van de nieuwste veiligheidsnormen en -procedures rondom hoogwerkers. The Knowlegde helpt jou met het behalen van de juiste certificering voor het gebruik van een hoogwerker. Bijvoorbeeld de SOG certificering en IPAF certificering.  Zo kun jij veilig aan de slag!

Waarom je hoogwerker certificaat behalen bij The Knowledge?

  • Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten

  • Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen

  • Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid

  • Opleidingslocaties door heel Nederland

  • Flexibele opleidingsvormen

Frans Wijnenga