Veiligheid staat bij elke logistiek dienstverlener bovenaan de agenda. Om een ruim begrip als veiligheid meetbaar te maken zie je vaak dat veiligheid is vertaald in een KPI, namelijk: Nul ongevallen met verzuim.

Dat is heel concreet, maar hoe meetbaar is nul? Daarbij wordt een ongeval met verzuim regelmatig als stom toeval gezien. Iemand struikelt over een stoepje en valt. Toeval of niet?

De ongevallen piramide is bij veel mensen bekend. Onderaan zie je de procesafwijkingen, dan de ongevallen met licht verzuim en helemaal bovenaan de ongevallen met verzuim. Dus hoe groter het aantal procesafwijkingen, des te groter de kans op een ongeval met verzuim.

Nul ongevallen kun je niet meten, maar als het aantal ongevallen met verzuim is gerelateerd aan het aantal procesafwijkingen, dan kun je dus wel de kans op een ongeval met verzuim meten. En als je deze procesafwijkingen meet en aanpakt, dan pak je daarmee de kans op een ongeval met verzuim dus ook aan.

Zijn ongevallen met verzuim dan per definitie toeval? Nee, dat zeker niet. Alhoewel kans op toeval te verkleinen is, zal deze nooit helemaal uit te sluiten zijn.

De aanpak van procesafwijkingen zorgt dus voor het verkleinen van de kans op een ongeval met verzuim. Daarbij komt dat de structurele aanpak van procesafwijkingen essentiële gevolgen heeft welke positief zijn voor andere belangrijke doelstellingen binnen elke logistieke organisatie.

Daar tussenin zitten o.a. ongevallen met materiële schade. Een schade aan een product of intern transportmateriaal kan binnen logistieke organisaties een grote kostenpost zijn. Het vertalen van deze schades naar een kostenpost geeft weer wat de kostenbesparing zou kunnen zijn wanneer je inzoomt op de procesafwijkingen.

We spreken niet voor niets over een afwijking in het proces. Als deze afwijking wordt aangepakt wordt ook het proces kritisch bekeken. Waar kan het, niet alleen veiliger, maar ook efficiënter. Bij goed gebruik van deze efficiënt ingerichte processen heeft dit een verhoging van de productiviteit tot gevolg.

Met The Orange Badge krijg je structureel grip op de procesafwijkingen binnen jouw logistieke werkomgeving.

Meer kennis over veiligheid opdoen? Ontvang onze artikelen als eerste in je mailbox!


Jochen