Afgelopen maanden heb ik mij mogen verdiepen in welke kritische prestatie indicatoren bij logistiek dienstverleners een prominente rol spelen. Natuurlijk kon ik zelf ook verzinnen dat ik dan moeten denken aan drie termen, namelijk: kostenbesparing, productiviteit en veiligheid. Maar welke van deze drie begrippen is de nummer 1 KPI bij elke logistiek dienstverlener? En kan je eigenlijk wel een nummer 1 aanwijzen? Kostenbesparende maatregelen kunnen de veiligheid en productiviteit ten goeden komen. Blijkbaar hoeft het één het ander niet uit te sluiten.

Toch wilde ik graag van iedereen die ik afgelopen maanden hierover heb gesproken een uitspraak wat echt zijn of haar absolute nummer 1 KPI is. Bij 90% van de personen die ik deze vraag heb gesteld was het antwoord direct: ‘productiviteit natuurlijk!’. Want alles draait om omzet en marge. Maar toen we bij de logische vervolgvraag, namelijk de nummer 2 KPI terecht kwamen, realiseerden mijn gesprekspartners zich dat zij de nummer 1 met de nummer 2 willen verwisselen. Veiligheid staat namelijk altijd op 1. En om nog specifieker te zijn, deze KPI is: Nul ongevallen met verzuim.

Hoe komt het dat 90% van de geïnterviewde personen niet de nummer 1 als eerste benoemde? Houdt het de logistiek dienstverleners minder bezig dan productiviteit of kostenbesparing? Nee, want je moet er niet aan denken dat er ernstig ongeval plaats vindt in jouw warehouse. Daar is iedereen het roerend over eens. We vinden eigenlijk dat veiligheid in onze logistieke werkomgeving echt een nummer 1 positie verdient.

Veiligheid op nummer 1, maar daarbij ook de gewenste productiviteit en kostenbesparingen is absoluut mogelijk. Sterker nog, deze drie bekende termen moeten elkaar juist versterken. Er zijn logistiek dienstverleners die dit met veel succes bereikt hebben. Om dit te bereiken heb je doorzettingsvermogen, draagvlak in de gehele organisatie en discipline nodig. Eigenschappen die elke plantmanager heeft. Nu nog verder uitbuiten ten behoeve van de veiligheid op de werkvloer.

Wil jij ook veiligheid op nummer 1 met behoud van kostenbesparing en verhoging van productiviteit? The Orange Badge: Structurele grip op macht der gewoonte

Meer blogs? Ontvang ze als eerste in je mailbox!


Jochen