Onze commercieel directeur Rianne de Brouwer staat met een column in Regio Business. Zij vertelt over de invloed van gewoontes op veiligheid op de werkvloer. Deze kun je hieronder lezen. Wil je het hele tijdschrift eens op je gemak doorbladeren? Dat kan hier
Gewoontes doorbreken
“Ieder heeft zo zijn missie in zijn werk. Mijn doel bij The Knowledge is het creëren van een veilige werkvloer bij onze logistieke relaties. Gelukkig zijn de harde criteria vaak in orde, het verkeersplan en de RI&E (risicoinventarisatie en evaluatie) zijn aanwezig.
Toch gaat er veel mis. Laatst liep ik bijvoorbeeld samen met de eindverantwoordelijke door een magazijn waar onbewust onveilig gehandeld werd. Een heftruckchauffeur reed achteruit en hield zich vast aan de buitenkant van de heftruck. Bij een botsing had hij zijn hand kwijt kunnen raken. Hij deed dit in het bijzijn van ons, dus uit gewoonte. Onveilig gedrag zie je ook terug in het aantal ongevallen en schades in een magazijn. Daarom worden wij steeds vaker door bedrijven gevraagd deze gewoontes te doorbreken.
Gewoontes spelen bij gedrag een grote rol en je verandert ze niet zomaar. Het is daarom altijd een lastige vraag: hoe krijgen werknemers structureel grip op de macht der gewoonte? De werkomgeving en cultuur van een bedrijf dragen hier aan bij. Durven werknemers feedback te geven en te ontvangen? Dit zorgt voor onderlinge samenwerking en saamhorigheidsgevoel. Daardoor zien ze het grote geheel, niet alleen hun eigen klus.
Werknemers moeten hierbij wel vertrouwen krijgen, gelijkwaardigheid op de werkvloer is erg belangrijk. Als je samen met werknemers regels opstelt zullen ze zich hier eerder aan houden. Wat we uiteindelijk willen bereiken is dat iedereen zich twee vragen stelt: ‘hoe gedraag ik me in mijn werk?’ en ‘wat zijn de redenen daarvoor?’ Als we gewoontes begrijpen kunnen we ze doorbreken. Want het klinkt misschien cliché, maar onverwachte situaties gebeuren juist in de waan van de dag.
Zo was ik begin oktober met mijn gezin in een attractiepark. In de rij voor de achtbaan pijnigde ik mijn brein met alles wat tijdens de rit mis kon gaan. Gelukkig ging het goed en kreeg ik er veel voor terug: een shot endorfine en veel lol. Het was een heel geslaagde dag, die helaas overschaduwd werd door intens verdriet. Want de dag erop las ik dat in datzelfde attractiepark in de waan van zijn dag een man, nog jonger dan ikzelf, verongelukte bij een heftruckongeval. Ik was er stil van en tegelijkertijd gesterkt in mijn missie: geen (dodelijke) ongevallen meer binnen bedrijven.”
Ga je ook voor nul ongevallen met verzuim op de werkvloer? Kijk dan eens naar The Orange Badge om structureel grip te krijgen op de macht der gewoonte.
Meer kennisartikelen? Ontvang ze als eerste in je mailbox!