Hijsen met een vorkheftruck roept vaak vragen op in verschillende sectoren. Het is belangrijk dat je precies weet welke regels en veiligheidsvoorschriften gelden om ongelukken te voorkomen. In deze blog bespreken we de voorwaarden waaronder je mag hijsen met een vorkheftruck en wat de wetgeving hierover zegt. Daarnaast gaan we dieper in op de risico’s en hoe je deze kunt beperken.

Mag je hijsen met een vorkheftruck?

Op de vraag “Mag je hijsen met een vorkheftruck?” kunnen wij niet antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Vorkheftrucks zijn in de basis bedoeld om lasten, te heffen en te vervoeren, niet om te hijsen. Toch zijn er situaties waarin hijsen met een vorkheftruck wel mag, zolang de vorkheftruck maar geschikt is gemaakt voor hijswerk. Denk aan het gebruik van goedgekeurde en geschikte voorzetapparatuur zoals een hijsarm of hijsjuk. Daarnaast is het belangrijk dat de bestuurder goed is opgeleid en weet wat de risico’s zijn. En zorg voor regelmatig onderhoud van de hijsvoorzieningen, zodat ze altijd in goede staat zijn.

Veiligheidsrisico’s en voorzorgsmaatregelen bij het hijsen met een vorkheftruck

Hijsen met een vorkheftruck brengt risico’s met zich mee. Door het gebruik van voorzetapparatuur wordt de hefcapaciteit kleiner. Dit komt door het gewicht van het voorzetapparaat en de verplaatsing van het zwaartepunt. Daarnaast verandert het gebruik van voorzetapparatuur ook de draaicirkel van de heftruck. Gehesen lasten kunnen gaan slingeren, wat gevaarlijk is voor zowel de bestuurder als omstanders. Daarnaast bestaat de kans dat de vorkheftruck tijdens het hijsen minder stabiel wordt, wat weer kan zorgen voor kantelgevaar. Het is het belangrijk om de juiste beschermingsmiddelen te gebruiken. Denk aan helmen en veiligheidsschoenen. Zo kun je de veiligheid van iedereen op de werkvloer vergroten wanneer je gaat hijsen met een vorkheftruck.

Wetgeving voor hijsen met een vorkheftruck

Volgens de Arbowet moeten werkgevers zorgen voor een veilige werkomgeving voor hun werknemers. Dus als je met een vorkheftruck gaat hijsen, moeten alle veiligheidseisen in orde zijn. Werkgevers moeten de risico’s goed in kaart brengen en de juiste maatregelen nemen om ongelukken te voorkomen. Doe je dit als werkgever niet, dan loop je niet alleen het risico op flinke boetes, maar ook op ernstige ongelukken. Daarom is het belangrijk om duidelijke protocollen op te stellen en ervoor te zorgen dat iedereen goed is opgeleid. Hierbij is het ook belangrijk dat werkgevers regelmatig controleren of de procedures nog actueel zijn en goed worden nageleefd door werknemers.

Volg een heftruckcursus bij The Knowledge

Bij The Knowledge bieden we diverse trainingen aan voor het werken met een vorkheftruck. Onze opleidingen richten zich op het bewustmaken van medewerkers van de risico’s en leren hen hoe ze op een veilige en verantwoorde manier met heftrucks werken.

Of het nu gaat om een basisopleiding voor het verkrijgen van een heftruckcertificaat of een herhalingscursus. Wij zorgen ervoor dat jouw medewerkers goed voorbereid zijn op alle situaties die zij in hun werk kunnen tegenkomen.

Waarom een cursus volgen bij The Knowledge?

  • Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten

  • Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen

  • Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid

  • Opleidingslocaties door heel Nederland

  • Flexibele opleidingsvormen

Frans Wijnenga