Elektrische Pallettruck

Deze bovenstaande kreet wordt in allerlei vormen in veel magazijnen geroepen. Een Elektrische Pallettruck of EPT is dan ook uitermate geschikt om een vrachtwagen te laden/lossen of een pallet te verplaatsen in het magazijn.

Binnen steeds meer organisaties is de goede gewoonte ontstaan om mensen op te leiden voor de Heftruck of Reachtruck, maar de EPT wordt ‘gewoon maar even gebruikt’. Terwijl bij veel bedrijfsongevallen met interne transportmiddelen in magazijnen een EPT betrokken is. Hoe komt dit? Een EPT is in bijna elk magazijn te vinden en makkelijk in gebruik, maar veelal zijn de regels omtrent het gebruik van een EPT onbekend.

Een EPT wordt gezien in de Arbowet als een ‘mobiel arbeidsmiddel met eigen aandrijving’. Deze mogen bediend worden door werknemers die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. Het begrip ‘specifieke deskundigheid’ wordt binnen de Arbowet niet verder toegelicht. Wel wordt er binnen de Arbo-Informatiebladen (AI) 14 en 17 dieper ingegaan op deze deskundigheid:

Elke gebruiker moet weten hoe je het transportmiddel bedient, dus de bedieningsvoorschriften kennen. Daarnaast moet elke gebruiker ook weten hoe je het werk uitvoert en welke werkzaamheden het zijn. Tevens moet elke gebruiker het verkeersreglement kennen.

Dit kan de vraag oproepen: ‘Ik ben opgeleid voor de Heftruck of Reachtruck, dan mag ik de EPT ook gebruiken toch?’ Het antwoord op deze vraag is: Nee! Een EPT is volgens de Arbowet een ander intern transportmiddel, dan een Heftruck of Reachtruck. Om te zorgen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving is het van belang dat werknemers voor elk voertuig specifiek geïnstrueerd zijn.

Meer weten over het veilig gebruiken van een EPT?

Om toch de kreet te kunnen roepen: Gebruik de EPT maar even! Biedt The Knowledge een specifieke opleiding aan voor de EPT. Deze opleiding kan gevolgd worden op onze eigen opleidingscentra, maar ook op locatie bij het bedrijf.

Jochen