Wil je veilig en zelfverzekerd een heftruck besturen? Dan heb je misschien weleens gehoord over het heftruckcertificaat. Maar is dit certificaat verplicht of gewoon een goed idee? In deze blog bespreken we de regels rondom een heftruckcertificaat, waarom een heftruckcertificaat belangrijk is en hoe je deze kunt behalen bij een betrouwbare opleider. Lees verder en ontdek het zelf!
Heftruckcertificaat, verplicht of niet?
Kort gezegd: een heftruckcertificaat is niet verplicht. Maar er zit een addertje onder het gras. Volgens de Arbowet moet de werkgever namelijk wel kunnen bewijzen dat jij, als bestuurder, goed weet hoe je met de heftruck omgaat. Als er een ongeluk gebeurt, moet het bedrijf laten zien dat jij de heftruck, de veiligheidsregels en de wetten kent. Indien de heftruckchauffeur geen aantoonbare instructie heeft gekregen en niet in een veilige omgeving werkt, dan wordt in principe de werkgever aansprakelijk gesteld bij schades en ongevallen.
Nadelen van rijden zonder heftruckcertificaat
Het besturen van een heftruck vereist specifieke vaardigheden en kennis. Terwijl het misschien eenvoudig lijkt, is het rijden zonder een heftruckcertificaat niet alleen onverantwoordelijk, maar kan het ook gevaarlijk zijn. De keuze om zonder certificaat te rijden kan grote problemen opleveren voor de bestuurder en anderen, bijvoorbeeld:
- Juridische struikelblokken: zonder certificaat kun je niet aantonen dat je bevoegd bent een heftruck te besturen. Bij een controle of na een incident kan dit leiden tot juridische consequenties.
- Verzekeringskwesties: als je schade veroorzaakt terwijl je niet bevoegd bent, kan een verzekeraar besluiten niet uit te keren.
- Gevaar voor jezelf en anderen: het risico op ongelukken neemt toe zonder de juiste training en certificering. Dit kan leiden tot ernstig letsel bij jezelf of anderen.
In het rapport ‘Een bedrijfsongeval: wat kost het je als werkgever?’ lees je meer over de kosten van een bedrijfsongeval, wie er verantwoordelijk voor is en hoe je jezelf kunt verzekeren tegen bijvoorbeeld een bedrijfsongeval met een heftruck.
Ongelukken heftruck zonder heftruckcertificaat
Een veelvoorkomend bedrijfsongeval met letsel, is een heftruckincident. Vaak blijkt de bestuurder geen certificaat te hebben. Bij heftruckincidenten zijn de voornaamste oorzaken:
- Botsingen (41%)
- Vallende lading (17%)
- Val vanaf hoogte (12%)
- Zijwaarts of voorover kantelen (elk 7%)
- Beknelling (6%)
- Letsel bij afstappen (4%)
- Technische problemen (3%)
- Val van platform (2%
- Parkeerincidenten (1%)
Een heftruckcertificaat kan helpen de veiligheid te verhogen en deze meest voorkomende incidenten te beperken.
De voordelen van een heftruckcertificaat
Nu komt het punt: hoe bewijst een werkgever dat jij echt weet wat je doet? Een heftruckcertificaat is daarvoor het ideale bewijs. Veel bedrijven vragen daarom toch om dit certificaat. Vooral in de praktijk is een heftruckcertificaat vaak een slimme keuze. Zeker om de veiligheid en verantwoordelijkheid op de werkvloer te stimuleren. Volgens de Arbowet is het wél verplicht om een instructie te volgen. Onze basiscursus heftruck is hier een goed voorbeeld van.
Hoelang is een heftruckcertificaat geldig?
Het is goed om te weten dat een heftruckcertificaat niet voor altijd geldig is. In Nederland is een heftruckcertificaat doorgaans 5 jaar geldig. Als jouw certificaat bijna verloopt, is het slim om op tijd een opfriscursus te regelen. Rijd je rond met een verlopen certificaat en gebeurt er iets? Dan kun je in de problemen komen met de verzekering bij een ongeluk op het werk. Vanaf 16 jaar mag je met een geldig certificaat een heftruck besturen, maar alleen onder toezicht van een collega met een heftruckcertificaat boven 18 jaar. Pas vanaf 18 jaar mag je, mits je een certificaat hebt, helemaal zelfstandig een heftruck besturen.
Heftruckcursus met Knowledge certificaat of SOG-VCA certificaat
Kortom, het is verstandig om een cursus te volgen waarin je leert omgaan met een heftruck. Tijdens onze heftruckcursus combineren we praktijkoefeningen met de nodige theorie. We besteden veel aandacht aan de bewustwording van de risico’s en hoe je die kunt voorkomen als je met de heftruck werkt. Je sluit de training af met een theorie- en praktijkexamen. Een erkende examinator beoordeelt of je alles goed doet en begrijpt. Als je slaagt, krijg je het Knowlegde certificaat of het SOG-VCA certificaat. Met dit certificaat voldoe je aan de regels van de Arbowet.
Waarom je heftruckcertificaat behalen bij The Knowledge?
-
Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten
-
Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen
-
Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid
-
Flexibele opleidingsvormen