In een magazijn is er de hele dag door activiteit, van lossen tot laden en van stapelen tot rondrijden. Maar hoe zorg je ervoor dat alles soepel én veilig verloopt? In deze blog lees je meer over de wettelijke voorschriften en regels voor een veilig magazijn, geven we je 6 handige tips om de veiligheid te vergroten en vind je onze checklist om te ontdekken hoe veilig jouw magazijn is!
Veiligheidsvoorschriften voor een veilig magazijn
Hoewel het vanzelfsprekend lijkt, is het belangrijk dat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft om ongelukken te voorkomen. Bij magazijnstellingen in Nederland gelden strikte wettelijke eisen en veiligheidsvoorschriften, variërend van het soort opslag tot de manier waarop stellingen verankerd zijn. Houd dus rekening met:
- Jaarlijkse keuring
Elk bedrijf moet zijn magazijnstellingen jaarlijks laten keuren. Dit is een Europese eis om veiligheid te waarborgen. Je wil natuurlijk niet dat een stelling instabiel staat, omvalt of instort. Vrijwel elk bedrijf met stalen opslagsystemen dient dit te doen. Hoe vaak precies, hangt af van de verplichte RI&E, maar meestal is het één keer per jaar. - Vergunning voor magazijnstellingen
Voor magazijnstellingen hoger dan 8,5 meter of bepaalde tussenvloeren is een vergunning nodig. Veel bedrijven weten dit niet. Is jouw stelling lager? Dan is vaak geen vergunning nodig. Als je twijfelt over de hoogte, meet dan de stelling inclusief de voet, want dat geeft de echte hoogte aan. - Bouwbesluit 2012
Elke stelling moet voldoen aan het Bouwbesluit 2012, vooral vanwege de (brand)veiligheidseisen.
Ondanks dat het een cliché is zit een ongeluk in een klein hoekje. Jaarlijks vinden er nog steeds veel ongevallen op de werkvloer plaats. In het rapport ‘Een bedrijfsongeval: wat zijn de risico’s?’ lees je meer over de risico’s op de werkvloer die kunnen zorgen voor bedrijfsongevallen en geven we je tips hoe je deze kunt voorkomen!
6 tips voor een veilig magazijn
Om te zorgen dat jouw magazijn zowel efficiënt als veilig functioneert, hebben we onze belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:
- Houd het magazijn netjes en opgeruimd.
- Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften en een helder verkeersplan.
- Zorg dat voetgangers en voertuigen duidelijk zichtbaar zijn.
- Zorg voor de juiste bescherming.
- Let op bezoekers en geef ze de nodige instructies.
- Wees alert op routinegedrag van medewerkers.
- Houd het magazijn netjes en opgeruimd.
Identificeer de belangrijkste risicogebieden in je magazijn, om zo de veiligheid te verbeteren. De tien hotspots uit de Code Gezond en Veilig Magazijn zijn handige richtlijnen om deze te bepalen. Loop met collega’s een veiligheidsronde, bespreek de specifieke risico’s op deze plekken en bedenk oplossingen. Een opgeruimd magazijn vermindert daarnaast ook risico’s. Let op scheve pallets, vooral op hoge stellingen. Ruim rondslingerend verpakkingsmateriaal op en plaats verloren producten terug. Meld schades aan stellingen of producten voor een veilige omgeving. - Zorg voor duidelijke veiligheidsvoorschriften en een helder verkeersplan.
In het magazijn is kennis van gezondheids- en veiligheidsvoorschriften onmisbaar. Gebruik visuele hulpmiddelen zoals pictogrammen en video’s om de regels duidelijk te communiceren. Pas instructies aan bij procesveranderingen en informeer medewerkers. Maak ook een verkeersplan zoals op de weg, met borden en regels. Gebruik zebrapaden als oversteekplaats en geef voorrang aan overstekende collega’s. - Zorg dat voetgangers en voertuigen duidelijk zichtbaar zijn.
Verhoog zichtbaarheid met reflectoren, blue spots op heftrucks en reflecterende kleding. Gebruik ook opvallende vloer- en stellingsmarkeringen. Herinner collega’s er ook aan dat stilte niet altijd betekent dat er geen gevaar is. Toeter bij bochten, kijk in veiligheidsspiegels bij kruispunten en houd je aandacht erbij tijdens het oversteken van zebrapaden in het magazijn. - Zorg voor de juiste bescherming.
Bescherm medewerkers met PBM’s zoals veiligheidsschoenen, -helmen en -gordels. Zorg dat deze dagelijks gebruikt worden om ongevallen te voorkomen. Kies welke PBM’s passen bij specifieke risico’s op de werkvloer. - Let op bezoekers en geef ze de nodige instructies.
Naast het bewustzijn van magazijnregels voor dagelijkse werknemers, is het slim om rekening houden met collega’s van andere afdelingen, bezoekers, vrachtwagenchauffeurs en klanten die binnenkomen. Omdat zij mogelijk niet op de hoogte zijn van de regels, let op hun locatie en schat de risico’s hiervan in. Spreek bezoekers aan en maak hen bewust van de veiligheidsregels om problemen te voorkomen. - Wees alert op routinegedrag van medewerkers.
Met dagelijkse machinewerkzaamheden kunnen handelingen automatisch worden, dus wees je bewust van routinegedrag. Vaak gaat het om eenvoudige handelingen zoals een veiligheidsgordel dragen, parkeerrem gebruiken en sleutels verwijderen bij stilstand. Zorg ook voor goed onderhoud en tijdige melding van mankementen aan bijvoorbeeld de heftruck.
Checklist: is jouw magazijn veilig genoeg?
Het is belangrijk om de veiligheid in jouw magazijn te verhogen en zo bedrijfsongevallen te verminderen. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten en hoe pak je het aan? Met de checklist van The Knowledge ontdek je hoe veilig jouw magazijn is en zorg je ervoor dat je niets mist bij het verbeteren van de veiligheid!
Cursus volgen voor meer veiligheid in het magazijn
Wil je zeker weten dat jouw medewerkers veilig werken en tegelijkertijd zorgen voor een veilig magazijn? The Knowledge is al 30 jaar dé specialist in logistieke en veiligheidsopleidingen. We geloven in een persoonlijke aanpak. Daarom werken we met kleine groepen om zo elke cursist de beste begeleiding en training te bieden. De diverse opleidingen van The Knowledge kunnen zowel bij ons op locatie als in jouw eigen bekende omgeving worden gegeven. In beide gevallen staat een gecertificeerde en deskundige instructeur voor je klaar.
Waarom je veiligheid vergroten met The Knowledge?
-
Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten
-
Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen
-
Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid
-
Opleidingslocaties door heel Nederland
-
Flexibele opleidingsvormen