Wanneer we denken aan onze werkomgeving, hopen we altijd op een veilige en gezonde plek waar ongelukken ver te zoeken zijn. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, ongeacht hoeveel voorzorgsmaatregelen je neemt. Maar wat moet je doen bij een bedrijfsongeval? Wanneer dit gebeurt, is het cruciaal om te weten hoe te handelen. Deze blog biedt een helder stappenplan en legt uit hoe je zo goed mogelijk op een bedrijfsongeval kunt reageren.

Wat is een bedrijfsongeval?

Een bedrijfsongeval is een incident dat plaatsvindt bij of als gevolg van werkzaamheden, waardoor je werknemer lichamelijk of geestelijk letsel oploopt. Dat kan van alles zijn: van een simpele val of een snee tot ernstigere zaken, zoals psychische problemen door te veel stress op de werkvloer.

Wat moet je doen bij een bedrijfsongeval?

Na een bedrijfsongeval zijn er verschillende stappen die ondernomen moeten worden om de situatie adequaat te adresseren:

  1. Eigen veiligheid eerst

Creëer een veilige situatie voor jezelf en anderen. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat niemand anders gewond kan raken, bijvoorbeeld door de machine die voor het ongeluk zorgde uit te zetten. Zorg dat jij en de mensen om je heen veilig zijn, voordat je begint met het helpen van eventuele slachtoffers.

  1. Verleen eerste hulp en schakel medische hulp in

Roep er iemand bij voor assistentie en verleen eerste hulp aan de gewonden. Diegene die je assisteert kan de hulpdiensten bellen of je helpen. Of je nu zelf belt of iemand anders laat bellen, zorg dat je duidelijk uitlegt wat er gebeurd is, waar je bent, om hoeveel slachtoffers het gaat en hoe het met hem of haar gaat.

  1. Meld en documenteer het ongeval

Informeer meteen je leidinggevende of de verantwoordelijke voor veiligheid binnen het bedrijf. Snel handelen is heel belangrijk voor de juiste stappen daarna. Schrijf op wat er precies gebeurd is en verzamel verklaringen van getuigen en foto’s van de plek. Dit kan nodig zijn voor verdere evaluaties en maatregelen.

  1. Onderzoek de situatie

De verantwoordelijken binnen het bedrijf starten een onderzoek naar hoe en waarom het bedrijfsongeval heeft kunnen gebeuren. Dit is belangrijk om te zorgen dat dit voorkomen kan worden.

  1. Volg de procedures

Elk bedrijf heeft zo z’n eigen regels voor het afhandelen van bedrijfsongevallen. Zorg dat je deze regels goed volgt, zodat alles volgens de wet gaat. Kijk ook of je de veiligheidsregels nog kunt aanscherpen om te voorkomen dat er in de toekomst weer iets misgaat.

Bedrijfsongeval melden of niet?

De vraag of een bedrijfsongeval gemeld moet worden, hangt af van de ernst en de gevolgen van het ongeval. In veel gevallen is het wettelijk verplicht om ernstige incidenten te melden bij de relevante instanties, zoals de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een goede registratie en afhandeling van ongevallen draagt bij aan een veiligere werkomgeving en kan toekomstige incidenten helpen voorkomen.

Het is dus belangrijk om bij elk incident, groot of klein, de juiste stappen te volgen en de situatie serieus te nemen. Actief bezig zijn met de veiligheid op de werkvloer kan ongelukken en onnodige kosten voorkomen.

BHV cursus door The Knowlegde

Zowel op directe betrokkenen als op het hele bedrijf kan een bedrijfsongeval veel impact hebben. Door goed opgeleide BHV’ers kun je snel handelen in onverwachte situaties. Kies daarom voor de Bedrijfshulpverlening cursus van The Knowledge. We leren jouw mensen hoe zij kunnen reageren in noodsituaties. Onze cursus is niet alleen praktisch, maar ook direct toepasbaar. Onze trainers zijn échte experts en leren jouw team hoe je op de beste manier handelt bij een bedrijfsongeval.

Download ook ons rapport waarin je leest wat de risico’s zijn van bedrijfsongevallen en handige tips ontvangt.

Waarom een cursus volgen bij The Knowledge?

  • Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten

  • Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen

  • Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid

  • Opleidingslocaties door heel Nederland

  • Flexibele opleidingsvormen

Frans Wijnenga