Een heftruck en een reachtruck hebben veel overeenkomsten: ze functioneren op een soortgelijke manier, hebben een vergelijkbare uitstraling en zijn in staat tot vergelijkbare werkzaamheden. Beiden zijn ook ontwikkeld voor hetzelfde doel, namelijk het tillen en verplaatsen van goederen. Maar betekent dit dat je met een certificaat voor het besturen van een heftruck ook automatisch bevoegd bent om een reachtruck te besturen, of andersom? En wat zijn precies de verschillen tussen een heftruck en reachtruck? Het antwoord op deze vragen lees je in deze blog.

Mag je met een heftruckcertificaat op een reachtruck rijden?

Een veelgestelde vraag is of je met een heftruckcertificaat ook bevoegd bent om een reachtruck te besturen en bedienen. Het antwoord is nee. Hoewel beide voertuigen worden gebruikt voor intern transport, zijn er verschillen in bediening en gebruik.

Er zijn verschillen in risico’s tussen het werken met een heftruck en een reachtruck. Volgens de AI-17 moeten werknemers goed worden geïnformeerd over hun taken, de daaraan gekoppelde gevaren, en hoe deze te verminderen. Daarom is een opleiding nodig die focust op de te verwachten risico’s in het werk.

Is een reachtruckcertificaat ook geldig voor een heftruck?

Dezelfde regel geldt dus ook andersom: een reachtruckcertificaat staat niet gelijk aan een heftruckcertificaat. Hoewel er overeenkomsten zijn in het gebruik van deze voertuigen, vereist elke truck unieke vaardigheden en kennis voor veilig gebruik.

De verschillen tussen een heftruck en reachtruck

Het belangrijkste verschil tussen een heftruck en een reachtruck is de zitpositie. Bij de heftruck zit de bestuurder recht achter de vorken en bij een reachtruck zit de bestuurder zijwaarts. Een ander verschil is dat bij de reachtruck de mast in- en uitgeschoven kan worden. Hierdoor is een reachtruck geschikter om te manoeuvreren in smalle gangen. Daarentegen kan een heftruck buiten worden gebruikt voor werkzaamheden. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen beide machines zijn er dus ook verschillen met ieder zijn eigen risico.

Certificering heftruck en/of reachtruck door The Knowledge

Wil je bekwaam en veilig aan de slag met een hef- en/of reachtruck? The Knowledge is sinds 1991 erkend en gekwalificeerd opleider in logistieke en veiligheidsopleidingen. Wij bieden verschillende logistieke opleidingen van 1 of 2 dagen. Hierbij doe je niet alleen de benodigde theoretische kennis op, maar word je ook praktisch beoordeeld door onze ervaren instructeurs. Na het succesvol afronden van de opleiding en examens ontvang je een Knowledge Certificaat, waarmee je voldoet aan de eisen van de Arbowetgeving.

Waarom een cursus volgen bij The Knowledge?

  • Praktijkgerichte opleidingen met persoonlijke aandacht voor cursisten

  • Specialist in logistieke- en veiligheidstrainingen

  • Ruim 15.000 cursisten jaarlijks opgeleid

  • Opleidingslocaties door heel Nederland

  • Flexibele opleidingsvormen

Frans Wijnenga